Ile potraw znasz gdzie potrzebny jest bulion? Ja znam mnóstwo!
A ile sztucznych składników zawiera bulion w kostce? Naprawdę, nie potrzebujemy wzmacniaczy smaku. Tak tak, to troszkę ułatwia sprawy ale można znaleźć kostki które nie zawierają chemii. Możesz też zrobić bulion sama a nawet zredukować go i zamrozić w kostki!
Ten przepis daje troszkę więcej niż litr bulionu:
2 nieduże cebule (według 93 letniej Pani Kalejta cebulka powinna być podsmażona/podpalona na ogniu... myślę że nasze Babcie sie zgodzą że przynajmniej powinna być podsmażona!)
2-3 pokrojone marchewki (im więcej dodasz tym słodszy bulion)
10 cm pora
1/4 pokrojonego selera
1 pokrojona pietruszka
1-2 liście laurowe
kilka zairen ziela angielskiego
garść zielonej pietruszki (można też dodać troszkę tymianku)
1 łyżeczka soli
1.5 litra wody
Włóż wszystko do dużego garnka i zagotuj. Jak już się zaczeło gotować to zmniejsz ogień i zostaw na godzinkę. Bulion musi się tylko delikatnie bulgotać. Czasem trzeba odszumować, tzn zebrać pianę z powierzchni łyżką albo najlepiej małym sitkiem. Na koniec trzeba wyciągnąć warzywa.
Jeżeli będziesz używała bulionu odrazu nie musi sie gotować aż tak długo, spróbuj go! Taki bulion może pare dni też stać w lodówce. Jeżeli chcesz zrobić własne kostki to jeszcze musi się woda wygotować aż zostanie 1/3-1/2 i wlać w pojemniki na lód i włożyć do zamrażarki..
Aby powstał rosół na początku dodaj tylko nóżkę lub dwie z kurczaka!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz