środa, 30 stycznia 2013

Korvpilaff po Polsku?

Olu!
Dziś gotuje coś co po Szwedzku się nazywa Korvpilaff i nie mam zielonego pojęcia jak to przetłumaczyć na polski! Kto mi pomoże?

Składniki
3 dl (300 ml) ryżu/bulguru/kaszy/...
2 łyżki stołowe masła
2 łyżki stołowe oleju (może też być sa, olej lub samo masło, zależy co jest w lodówce)
3 dl (300 ml) wody
3 dl (300 ml) soku pomidorowego/puszka pomidorów krojonych/wody
2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
2-4 szt parówek/kiełbaski (fajnie dodać kiełbaske z ostrzejszym smakiem)
małą puszke groszku ok 100-200 g
sól i pieprz
Jak jest to też polecam dodać zieloną pietruszkę, może troszke pieprzu ziołowego  i słodką papryke.

Ogólnie kest to potrawa podstawowa i można do tego jeszcze dodać różne resztki które chowają się w lodówce jak np kukurydza, papryka, brokuły, pokrojone ziemniaczki itd. Można też wymienić parówki na inne mięsko lub wykluczyć mięsko całkowicie!

Do podgrzanego oleju i masła wsyp ryż i zamieszaj. Do tego wlej wode, sok pomidorowy, przecier, sól i pieprz (ja jeszcze dodałam majeranek, tymianek i bazylie).








Ryż powinien sie gotować mniej więcej 15-20 min. Między czasie pokrój parówki i podsmaż.



Kiedy ryż już będzie gotowy trzeba wszystko wymieszać; ryż, parówki i groszek (my dzisiaj nie mieliśmy groszku więc zielony akcent potrawy daje fasolka z puszki!).


Chwilkę potrzymać pod przykrywką żeby groszek/fasolka sie zagrzała (międzyczasie spróbować i ewentualnie doprawić!), przygotować talerzyk, nałozyć wspaniałą potrawe i JEŚĆ!

Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Zapomniałam napisać że to na 4 porcje! My teraz mamy popakowane obiadki do pracy w zamrażarce :)

    OdpowiedzUsuń